Paula Voermans overleden

Afgelopen zaterdag ben ik samen met Ineke Palm naar de begrafenis van onze oud-collega Paula Voermans geweest. Paula was een van de medewerkers van het eerste uur van de SP Tweede Kamerfractie. Tussen 1995 en 1998 was ze de stem achter de SP Alarmlijn. Ze is 39 jaar oud geworden.

Paula (links) tijdens een actie op het Plein voor de Tweede Kamer, samen met Ineke Palm en Harry van Bommel.

De SP Alarmlijn was een van de middelen die de SP na zijn entree in de Tweede Kamer in de strijd gooide om de kloof tussen de Tweede Kamer en de bevolking te slechten. Mensen konden bellen om wantoestanden aan te klagen. In veel gevallen werden die meldingen binnen enkele dagen in een debat gebruikt. Maar natuurlijk kwam er ook een stroom van persoonlijk leed binnen, zaken waar we in Den Haag lang niet altijd iets aan konden doen.

Paula probeerde waar mogelijk ook iets aan het persoonlijk probleem van de beller te doen. Zo kreeg ze een vrouw aan de lijn wier gezin met kinderen door bureaucratische rompslomp al weken zat te wachten op een uitkering. Paula belde daarop met het GAK, waar ze -toen duidelijk werd dat ze belde namens de Tweede Kamerfractie- werd doorverbonden na de directeur. Deze vond na haar uitleg de situatie te beláchelijk voor woorden, waarop hij opmerkte “Als wij academici alles maar zo konden regelen dan waren dit soort misverstanden snel de wereld uit.” Paula had de huishoudschool succesvol afgerond en heeft zich vervolgens door zelfstudie de sociale wetgeving eigen gemaakt.

Het is triest dat deze gouden meid niet de kans heeft gehad nog wat meer jaren van het leven te genieten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: