Woningverbetering door verenigingen van eigenaren

Eergisteren heeft de commissie wonen/WWI met minister Vogelaar gesproken over de mogelijkheden om de onderhoudstoestand van het eigen-woningbezit te verbeteren. Vooral in de grote steden is er bij oudere appartementen in het goedkope segment vaak sprake van achterstallig onderhoud.
Toronto, CA (YYZ)
Eigenaren kunnen voor advies terecht bij VvE-Belang en de Vereniging Eigen Huis.

Bij appartementen/flats is iedere eigenaar-bewoner wettelijk verplicht om zich aan te sluiten bij een vereniging van eigenaren, die verantwoordelijk is voor alle collectieve onderhoud- en beheeractiviteiten. In de simpelste situatie gaat het alleen om het onderhoud aan het dak en de hemelwaterafvoeren, maar in andere gevallen zal ook het onderhoud van de gevel, kozijnen, lift(en) en andere gemeenschappelijke voorzieningen onder de VvE vallen.

Om dat op een fatsoenlijke manier te regelen moet je planmatig werken, met een begroting en jaarrekening, een onderhoudsfonds waarin gereserveerd wordt voor grote uitgaven. Meer dan de helft van de VvE’s heeft echter maar twee tot drie leden, en daar is -als ze niet ‘slapend’ zijn- geen sprake van professioneel beheer.

Per 1 mei is een wettelijke verplichting voor VvE’s ingevoerd om een onderhoudsfonds in te stellen, maar daarmee zijn we er nog niet. Het is hard nodig dat de omvang van de VvE’s wordt vergroot, waarmee de overheadkosten kunnen worden teruggedrongen. Ook zou een oplossing kunnen zijn dat de kleine VvE-tjes het werk uitbesteden bij een Buurt-vereniging van Eigenaren, zoals de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting heeft voorgesteld.

Op dit moment verkopen woningcorporaties 15.000 woningen per jaar. De SP stelt voor dat in de verkoopcontracten óók bij laagbouw de voorwaarde wordt opgenomen dat de bewoners zich aansluiten bij een VvE. Het voordeel daarvan is dat het veel eenvoudiger wordt om collectief verbeteringen, zoals woningisolatie, te laten uitvoeren bij woningen die als complex gebouwd zijn. Dat scheelt de individuele bewoner kopzorg en is goedkoper. Minister Vogelaar wil dit idee wel propageren bij de woningcorporaties, maar schrikt ervoor terug om dit voor te schrijven.

Een ander voorstel dat ik gedaan heb bij het overleg is het laten vallen van de fiscale regel dat het geld dat eigenaar-bewoners in het onderhoudsfonds van een VvE storten tot hun vermogen gerekend wordt. Dat geld heeft immers al een bestemming, mits het nooit teruggestort kan worden naar de leden van de VvE. De minister gaat deze suggestie bespreken met staatssecretaris De Jager van Belastingzaken.

Een laatste discussiepunt was het onderzoek dat op verzoek van SP en PvdA gedaan is naar de omvang van het achterstallig in goedkope oudere koopappartementen in de grote steden. Het RIGO-onderzoek leverde op dit punt geen harde conclusies op, omdat het niet voldoende gefocust was op de risicovoorraad. Zonde van het geld dus. Ik vrees dat het nu weer een half jaar gaat duren eer de minister te bewegen is tot verdere actie. De SP beweert al jaren dat de grootschalige verkoop van oudere huurappartementen in de steden door corporaties en particuliere verhuurders op termijn gaat leiden tot een groot stadsvernieuwingsprobleem, omdat veel eigenaren niet in staat zijn om hun woning op peil te houden. Waar dat toe kan leiden hebben we in Engeland gezien na het right-to-buy programma van Margaret Thatcher twintig jaar geleden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: