Troonrede 2008: waar zijn de 40 wijken gebleven?

Denkt u ieder jaar als u op prinsjesdag naar de koningin zit te luisteren: waar heb ik dat vaker gehoord? Ik denk dat in ieder geval wel. Maar toch zijn er subtiele verschillen. Waar zijn dit jaar bijvoorbeeld de veertig Vogelaarwijken gebleven?

Troonrede 2007: “De regering streeft naar afspraken met woningbouwcorporaties en gemeenten om extra te investeren in veertig wijken met veel problemen. Het doel is niet alleen een mooiere wijk te maken, maar de mensen die er wonen betere kansen te geven om ook volop mee te doen in de samenleving.”

Troonrede 2008: “Aan hun dagelijkse leefomgeving ontlenen mensen houvast en vertrouwen. De begroting voor 2009 bevat samenhangende voorstellen die de kwaliteit van de leefomgeving verbeteren. Burgers willen in een veilige en leefbare buurt wonen met goede scholen voor hun kinderen. Zij wensen ruimte voor ontspanning en sport, voor jong en oud. Zij verwachten menswaardige zorg en verzorging. Zij verlangen een overheid die betrouwbaar en duidelijk is. Samenwerking met burgers, gemeenten en woningbouwcorporaties is daarom nodig.”

Is het een kwestie van formulering of zit er meer achter? De SP heeft er altijd voor gepleit om de wijkaanpak niet te richten op een beperkt aantal wijken, maar op álle wijken. Het onderscheid tussen de veertigste en eenenveertigste wijk is minuscuul. Door een aanpak die intensiever wordt naarmate de problematiek groter is krijgen alle wijken de aandacht die ze verschillen. Ook het CDA en een groot aantal lokale PvdA wethouders deelden deze kritiek.
Bij de begroting 2008 is nu €30 miljoen uitgetrokken voor een knelpuntenpot ten behoeve van de overige wijken, en voor volgend jaar is een gelijk bedrag beschikbaar. Een habbekrats als je bedenkt dat de corporaties in die overige wijken meer dan €400 miljoen vennootschapsbelasting moeten ophoesten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: