Pak huisjesmelkers aan

Zolang er woningnood is kunnen asocialen goud geld verdienen aan het afpersen van mensen die dringend woonruimte nodig hebben. Daarom zijn er wetten nodig die asogedrag strafbaar stellen en handhaving om die aso’s ook daadwerkelijk aan te pakken. Vorige week hebben we weer een klein stapje in die richting gezet.

De kamercommissie wonen sprak met minister Vogelaar over de aanpak van huisjesmelkerij en vastgoedfraude en de woningnood onder studenten. Ook het rapport van ROOD/LSVB over de huisjesmelker van het jaar verkiezing stond op de agenda.
Ik heb daar vijf voorstellen gedaan.

Allereerst onze aloude wens om verhuurders die bij herhaling een huur vragen boven het wettelijk maximum aan te pakken. Nu krijgen ze alleen een standje als ze tegen de lamp lopen en mogen de volgende keer weer opnieuw in de fout gaan. Vogelaar voelt niets voor ons voorstel, omdat ze meer waarde hecht aan de contractvrijheid.

Dan wil ik dat kamerbemiddeling via internet aan een vergunning gebonden wordt. Voor 80% van het aanbod via kamersites worden huren boven het wettelijk maximum gevraagd. Daar ziet de minister wel wat in, ze gaat daarover in gesprek met de vereniging van studentenhuisvesters Kences.

Mijn volgende voorstel is dat huurders een gezamelijke procedure kunnen starten tegen een verhuurder. Dat maakt het veel eenvoudiger om achterstallig onderhoud, te hoge huren of servicekosten aan te pakken. Ook daar ziet de minister wel wat in.

Dan moet wat betreft de SP de OZB-waarde van alle woningen een openbaar gegeven worden dat je kan raadplegen via het kadaster. Op die manier kan vastgoedfraude veel eenvoudiger opgespoord worden. Vogelaar gaat daarover “met een positieve grondhouding” overleggen met staatssecretaris De Jager van Financiën.

Tenslotte vinden wij dat makelaars-taxateurs vergunningplichtig moeten worden. Een aantal makelaars werkt als handlanger mee bij vastgoedfraude, bijvoorbeeld door op bestelling een te hoge taxatie af te geven. Voor dat voorstel bleek op dit moment nog onvoldoende steun.

De komende tijd zal blijken wat de toezeggingen van de minister bij de uitwerking waard blijken. Maar het lijkt erop dat we op enkele punten winst gaan boeken.

Meer over dit onderwerp: Dossier Studentenhuisvesting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: