SP wil snelle behandeling Kernenergiewet

Vanmorgen meldde het Financieele Dagblad dat het Zeeuwse energiebedrijf Delta op korte termijn een vergunningaanvraag wil doen voor de bouw van een nieuwe kerncentrale. Delta/EPZ is ook de eigenaar van de enige operationele Nederlandse kerncentrale in Borssele.

Ik heb vanmiddag in de Kamer gevraagd om een brief van de ministers Cramer (VROM) en Van der Hoeven (EZ) over hun beoordeling van deze ontwikkeling en de gevolgen voor de behandeling van het wetsvoorstel over de Kernenergiewet, dat al meer dan een jaar op de plank ligt. In dat wetsvoorstel worden de eisen voor nieuwe kerncentrales aangescherpt. De behandeling is -op verzoek van het kabinet en met steun van een kamermeerderheid minus SP en GL- uitgesteld. Nu dreigt echter de vergunningaanvraag voor een nieuwe centrale getoetst te worden aan een oude, rammelende wet.

Minister Cramer zei daarover na een vraag van mij op 19 maart jl.: “Ik ben voor aanscherping van de randvoorwaarden voor de bouw van een kerncentrale, maar ziet geen noodzaak om dat in deze kabinetsperiode te doen. Er hebben zich immers nog geen energiebedrijven gemeld met de vraag om een centrale te mogen bouwen.” Tja, het kan verkeren.

De SP wil de Tweede Kamer het laatste woord geven over de vergunningafgifte voor een nieuwe kerncentrale. Wat ons betreft wordt er nu tempo gemaakt met de behandeling van het wetsvoorstel, met inbegrip van onze wijzigingsvoorstellen.

UPDATE: in een extra procedurevergadering op 11 september heeft de commissie VROM besloten om het kabinet opheldering te vragen over het wetsvoorstel tot wijziging van de Kernenergiewet. Minister Cramer schreef de Kamer op 11-9 dat ze nog niet wist of ze de behandeling van het wetsvoorstel zou doorzetten en zo ja: of ze nog veranderingen in het voorstel zou aanbrengen. Daar zou ze de Kamer “op korte termijn” over berichten. Die korte termijn is nu een zeer korte termijn geworden, want we willen de opheldering uiterlijk op prinsjesdag ontvangen.

Meer over dit onderwerp in het dossier kernenergie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: