MOX

EPZ wil de kerncentrale Borssele in de toekomst laten draaien op mengoxide van uranium en plutonium, in plaats van op pure uranium. Hun argument is dat ze zo efficiënter met brandstof omgaan en tegelijk op kosten besparen. De prijzen van uranium lopen op dit moment in het kielzog van die van fossiele brandstoffen snel op.
Maar is het gebruik van MOX veilig?

Borssele

De centrale Borssele is een drukwaterreactor van een type waarvan er in Europa in de jaren 70 tientallen gebouwd zijn. De splijtstofelementen die voor het reactieproces gebruikt worden zijn na twee tot drie jaar “op”. Bij het reactieproces ontstaat onder meer plutonium. Plutonium kan ook gebruikt worden als brandstof voor kerncentrales, maar die dienen daar dan wel speciaal voor ontworpen te zijn.

De mengoxides die EPZ nu wil gaan gebruiken ontstaan bij opwerking van de afgedankte splijtstofelementen. MOX wordt elders in Europa al in een aantal centrales van hetzelfde type toegepast, maar onlangs werd in de VS een proef met het gebruik van MOX in een drukwaterreactor stilgelegd, wegens te grote uitzetting van onderdelen van de installatie.

Op dit moment wordt een milieueffectrapportage gemaakt in het kader van de vergunningaanvraag van EPZ om met MOX te mogen gaan werken. Wat mij betreft wordt dat alleen toegestaan als op grond van deugdelijke veiligheidsanalyses blijkt dat de exploitatie met MOX minstens zo veilig is als met uranium. Sterker nog: aangetoond moet worden dat Borssele dan nog steeds behoort tot de “…. vijfentwintig procent veiligste watergekoelde en watergemodereerde vermogensreactoren in de Europese Unie, de Verenigde Staten van Amerika en Canada.’ Dat beloofde EPZ bij de ondertekening van het convenant kerncentrale Borssele in 2006.

Het zou voor de hand liggen om die veiligheidsanalyses te maken na consultatie van de «Commissie van deskundigen benchmarking nucleaire veiligheid Kerncentrale Borssele», die ingesteld is bij hetzelfde convenant. Helaas: ruim twee jaar na dato zijn de leden van die commissie nog niet benoemd. Daar wordt ik wat kribbig van.

Samen met Diederik Samsom (PvdA) heb ik inmiddels opheldering gevraagd bij minister Cramer (VROM):
SV20080819Borssele

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: