Onderzoek kleine windmolens

Ik krijg regelmatig de vraag wat de SP vindt van kleine windmolens, die geplaatst kunnen worden tussen bebouwing. Veel mensen vinden het een prettig idee om hun eigen stroom op te wekken, om een bijdrage te leveren aan de oplossing van het klimaatprobleem of om minder afhankelijk te zijn van de grote energieconcerns. Maar is dat ook een effectieve methode?

wokkel
een voorbeeld van een kleine windmolen: de wokkel

Het antwoord daarop is: dat weten we nog niet. Kleine windmolens zijn nog zo weinig toegepast in Nederland, dat er maar weinig onafhankelijke informatie is over de energieopbrengst, de exploitatiekosten en de effecten, zoals geluidhinder en reflecties, op de omgeving.

Gelukkig komt daar binnenkort verandering in. In november 2007 is in het Zeeuwse Schoondijke een testopstelling van elf kleine windmolens geopend. Omdat de omstandigheden voor alle molens hetzelfde zijn kunnen de prestaties goed vergeleken worden. Het project is een initiatief van De energiebedrijven Eneco, Delta, Greenchoice en Zeeuwind en de provincie Zeeland en gemeente Sluis. De test gaat twee jaar duren.

Schoondijke

Ik vind het een prima initiatief, maar denk dat we geen overspannen verwachtingen moeten hebben van de resultaten. Kleine molens staan op relatief lage masten, waardoor de windsnelheid ter plekke lager is dan bij hogere molens. En er zijn nog andere redenen waardoor het rendement van kleine molens minder is dan bij grote.
Daar staat tegenover dat de kleine molens wellicht simpeler en onderhoudsarmer geconstrueerd kunnen worden. Of dat echt zo is zal de test moeten uitwijzen.

UPDATE 2012: Lees hier de eindrapportage over de testopstelling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: