Nevenactiveiten corebusiness bij woningcorporaties

Ruim de helft van de investeringen die woningcorporaties in 2007 deden hadden geen betrekking op de bouw of verbetering van betaalbare huurwoningen, maar op bedrijfsonroerend goed en maatschappelijk vastgoed. Kan dat zo maar?

SSRotterdam
De Rotterdamse woningcorporatie Woonbron beschouwt het verbouwen van het voormalige passagiersschip ss Rotterdam (voorgrond) tot hotel en congresaccommodatie als een logisch initiatief, omdat hiermee de Vogelaarwijk Katendrecht een economische impuls krijgt.

De cijfers zijn afkomstig van Aedex. Dat is een stichting gelieerd aan Aedes, de vereniging van woningcorporaties. Aedex houdt zich bezig met het verzamelen van vergelijkende gegevens over investeringen van woningcorporaties en het rendement dat ze daarop behalen. Deelname is vrijwillig. Op dit moment zijn vooral grotere woningcorporaties aangesloten, samen goed voor 800.000 sociale huurwoningen, ongeveer eenderde van het totale bezit.

Tijdens de jaarlijkse marktpresentatie op 15 mei jl. bleek dat van de totale nettoinvestering van €1,2 miljard door de deelnemende corporaties in 2007 maar liefst €586 miljoen gedaan werd in bedrijfsonroerend goed en maatschappelijk vastgoed. Een voorbeeld daarvan is de verbouw van de ss Rotterdam tot hotel- en congresaccommodatie door de Rotterdamse corporatie Woonbron, waar ik onlangs schriftelijke vragen over stelde.

Ik vind deze ontwikkeling bezopen. Natuurlijk is er niets op tegen als corporaties -bijvoorbeeld in het kader van de wijkaanpak- af en toe wat ander vastgoed mee ontwikkelen, als dat van ondersteunende waarde is voor hun kerntaak: het ontwikkelen en beheren van betaalbare huurwoningen. Maar inmiddels begint het er meer op te lijken dat huurwoningen de nevenactiviteit zijn en bedrijfshuisvesting core bussiness.

Lees hier mijn vragen aan Vogelaar: VH20080620SV

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: