Spoeddebat over uitverkoop Essent

Op mijn verzoek is er vandaag besloten dat er nog deze week een spoeddebat wordt gehouden over de uitverkoop van Essent. Minister van der Hoeven zit deze week in het buitenland en daarom zal de Kamer in debat gaan met minister Bos, die haar vervangt.

Ik heb om een spoeddebat gevraagd omdat minister van der Hoeven, ondanks mijn verzoek van vorige week, nog steeds geen standpunt van de regering heeft kunnen geven. Daarnaast wordt er op korte termijn in de provincies Noord-Brabant (6 juni), Overijssel (11 juni) en Limburg (20 juni) gesproken over de verkoop van de aandelen. Er is dus haast bij.

De vier publieke energiebedrijven (Essent, Nuon, Delta en Eneco) moeten zich wat de SP betreft richten op het leveren van energie voor een fatsoenlijke prijs aan de Nederlandse consument. Als de aandelen in handen komen van buitenlandse investeerders is de kans groot dat ze zich vooral bezig gaan houden met buitenlandse avonturen en zo groot mogelijke winsten. Het belang van de consument is voor hen hoogstens bijzaak. De verkoop van de aandelen is daarom voor mij onacceptabel.

Dat het debat met minister Bos wordt gevoerd, vind ik geen probleem. Het was namelijk minister Bos die onlangs aangaf dat we terughoudend moeten zijn met het privatiseren van staatsbedrijven. Ik ben dus benieuwd naar zijn standpunt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: