Opbouwen beter dan slopen

De organisatie van de Utrechtse Dag van de Architectuur maakt een tentoonstelling met de favoriete gebouwen van Utrechtse politici. Vandaag werden de foto’s gemaakt.

DeLessepsstraat

Mijn favoriete project is het tuindorp De Lessepsbuurt in Zuilen, gebouwd in 1915 in opdracht van de woningbouwvereniging Zuilen voor de huisvesting van arbeiders van Werkspoor. Architect was P.J. Hamers. Het was het eerste project van deze sociaaldemocratische corporatie, dat helemaal paste in de destijds populaire tuinstad-beweging. Die wilde iets doen aan de verheffing van de arbeider door de combinatie van betere woningen, ruime tuinen en openbaar groen en een flink aanbod van voorzieningen in de directe woonomgeving.

Woningcorporatie Mitros, de huidige eigenaar, was van plan de huizen te slopen. De bewoners zagen dat niet zitten, ze woonden met plezier in hun buurt en betaalbare eengezins-woningen moet je in Utrecht met een vergrootglas zoeken. Uiteindelijk is Mitros na verschillende acties overstag gegaan en heeft ingestemd met een verbeterplan. Binnenkort wordt het project opgeleverd. Ik ben er trots op dat door de inzet van de bewoners dit culturele erfgoed van Zuilen behouden is.

FotoDeLesseps

De Dag van de Architectuur is dit jaar op zaterdag 23 juni a.s. De fototentoonstelling is te zien in het stadhuis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: