Ganzedijkers zien het weer zonniger in

Afgelopen vrijdag bezocht ik samen met ons gemeenteraadslid Hero Hofman het gehucht Ganzedijk, waar twee maanden geleden de pleuris uitbrak toen bleek dat woningcorporatie Acantus en de gemeente Reiderland van plan waren om hun 57 woningen te slopen. Inmiddels zijn een directeur van Acantus en een lokale wethouder na de storm van protest opgestapt en zien de bewoners de toekomst weer wat zonniger in.

Ganzedijk 1
Sociale huurwoningen in Ganzedijk: €290 huur per maand met tien kilometer vrij uitzicht voor en 1000m2 tuin achter: wat wil je nog meer?

Ganzedijk (gemeente Reiderland) ligt in het Oldambt aan de uiterste oostgrens van de provincie Groningen. Goeie landbouwgrond, zie het prachtige boek De graanrepubliek van Frank Westerman. Maar ook een streek waar de landarbeiders gruwelijk werden uitgebuit door de hereboeren, waardoor het vervolgens uitgroeide tot een bolwerk van de CPN. Dat liep regelmatig hoog op. Tijdens de koude oorlog schrok het kabinet Drees er zelfs niet voor terug om de gemeente Finsterwolde (dat tegenwoordig bij Reiderland hoort) onder curatele te plaatsen en een regeringscommissaris aan te stellen.

Acantus -een fusiecorporatie die in het Oldambt vrijwel een monopolie heeft- zegt zich in de toekomst te willen concentreren in de grotere kernen waar voorzieningen aanwezig zijn. Daarbuiten wordt niet meer in de sociale huursector gebouwd. In Ganzedijk zouden echter zeer betaalbare sociale huurwoningen, waar nog volop vraag naar is, gesloopt worden. De bewoners vermoeden dat dit te maken heeft met de bouw van de Blauwe stad, een groot nieuw nat recreatiegebied dat uit de grond gestampt wordt in de omgeving van Finsterwolde en Beerta. Daarmee moeten kapitaalkrachtige bewoners gelokt worden. De nieuwe vaarverbinding tussen de Blauwe Stad en de Eems loopt pal langs Ganzedijk. De bewoners vermoeden dus dat hun huizen moeten wijken voor de rijken.

Ganzedijk 2

Bij het bezoek bleek me dat de woningen bouwtechnisch weinig mankeert, ze zijn tien jaar geleden zelfs nog voorzien van nieuwe kozijnen met isolatieglas. Hooguit mag er nog wel wat meer geinvesteerd worden in energiebesparing, want de twee-onder-een-kappers (….) staan midden in de polder, en daar kan het ’s winters knap guur zijn.
Het nadeel van zo’n klein dorpje is dat je geen eigen voorzieningen hebt. In het geval van Ganzedijk liggen die drie kilometer verder in Finsterwolde. En voor het voortgezet onderwijs moet je zelfs 12 kilometer rijden naar Winschoten. Toch willen de bewoners die ik sprak er voor geen goud weg: je hebt er de ruimte, kent je buren en woont er nog betaalbaar.

Inmiddels lijkt het tij voor de bewoners ten goede te keren. De dag voor mijn komst was er voor de eerste keer een medewerker van Acantus op bezoek geweest bij het bewonerscomitè. Een van de acht leegstaande woningen -Acantus was al met verhuren gestopt in afwachtig van sloop- is beschikbaar gesteld als dorpshuis en bij de overige lege woningen zijn de aftimmeringen verwijderd. De bewoners hebben de tuinen van de leegstaande woningen weer een beetje toonbaar gemaakt. En dit weekend was er een groot ringsteekfeest om het dorp weer positief in het nieuws te brengen.

Na afloop van het werkbezoek vertrokken we naar Veendam voor een debat over het onderwerp “Wie is de baas bij de corporatie? Wie is de baas bij Acantus?”, georganiseerd door de SP-statenfractie Groningen. Voor een goedgevulde zaal mocht ik in discussie gaan met PvdA-wethouder Bè Zwiers (Scheemda), onderzoeker Co Paulus (ABF Research) en makelaar Veenstra uit Veendam. Niet met Acantus, want die schitterden door afwezigheid!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: