Samenwerking energieonderzoek: crescendo!

zeilbootAfgelopen dinsdag was ik samen met mijn collega’s Helma Nepperus (VVD) en Esmee Wiegman (CU) te gast bij het Nederlands Onderzoeksplatform Duurzame Energievoorziening (NODE).
Hierin werken de toonaangevende Nederlandse onderzoeksinstellingen op het gebied van duurzame energie sinds twee jaar samen.

Op dit moment werken elf instellingen aan het initiatief mee: de drie technische universiteiten, de universiteiten van Utrecht, Groningen, Nijmegen en Wageningen en de researchinstellingen ECN, FOM Rijnhuizen, NRG en TNO. Het primaire doel van de samenwerking is kennisuitwisseling en het ontsluiten van de beschikbare kennis voor derden.

De aanwezig toponderzoekers Tim van der Hagen, Joop Schoonman, Kornelis Blok (Universiteit Utrecht, Ecofys), Jos Bruggink (Vrije Universiteit, ECN), Braham Ferreira en Luuk van der Wielen (beide TU Delft) praatten ons bij over het lange termijn onderzoek op hun termijn, maar natuurlijk konden we toch niet laten om het ook te hebben over de korte termijn dillemma’s waar we als politici mee zitten. Zo zit ik bijvoorbeeld met de vraag of het verstandig is dat minister Van der Hoeven in het kader van haar Stimuleringsregeling Duurzame Energie vijf keer zoveel geld wil uitttrekken voor energieproductie door “duurzame” afvalverbranding dan voor het plaatsen van PV-zonnepanelen. Ik zal nu nog niet verklappen wat de hooggeleerde heren daarvan vonden.

LuukvdWielenLuuk van der Wielen had een prikkelende bijdrage aan het voor degenen die biomassa al weer hadden afgeschreven door de ellende die het momenteel veroorzaakt in een aantal ontwikkelingslanden. Zijn stelling was dat het gezien de economische infrastructuur van Nederland zeer voor de hand ligt om biomassa als een van de speerpunt-onderzoeksterreinen te bestempelen: we zijn nu al een draaischijf voor de doorvoer van olie, kolen en gas; Nederland is sterk in basischemie, die nu nog volledig draait op fossiele energiebronnen; tenslotte hebben we een sterke agro-infrastructuur, die de basis kan vormen voor duurzame toepassingen van biomassa. Behalve hoogleraar aan de TU Delft is vd Wielen sinds februari 2007 ook ‘principal scientist biotechnology’ bij Shell.

Een ander onderwerp dat aan de orde kwam is het verhogen van het maatschappelijk rendement van de Nederlandse onderzoeksinspanningen. We hebben een zeer goede naam op het terrein van energieonderzoek, maar zodra het aankomt op productie haken we af. Het bekendste voorbeeld is windenergie waar Duitsers en Denen inmiddels de markt in handen hebben. Van der Hagen pleitte daarom voor nóg meer inspanningen op het terrein van spinoffs rond de grote onderzoeksinstellingen.

Ondanks deze kritische beschouwingen biedt de duurzame energiesector enorme kansen voor ondernemende onderzoekers. Mijn advies aan middelbare scholieren: kies een profiel waarmee je verder kan in deze tak van topsport.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: