Onderzoeken VROM: veiligheid woninginstallaties bedroevend

12% van de Nederlandse woningen -dat zijn er ruim 800.000- heeft ernstige gebreken aan de gas- of elektrische installatie. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van VROM. Maar minister Vogelaar wil zich slechts “inzetten” voor het opvoeden van de installateurs, het niet meer toepassen van gevaarlijke open geisers en cv-ketels in nieuwe situaties en het versneld vervangen in bestaande situaties. Ik vind dat spelen met levens.

Geiser

In januari 2007 heb ik voorgesteld om een APK in te voeren voor oudere CV-ketels. Na de onbevredigende beantwoording heb ik gesproken met branchevereniging UNETO-VNI, die me voorrekenden dat je voor €1,50/maand een APK voor de complete gas- en elektrische installatie kan invoeren. Helaas vinden andere grote fracties in de Kamer tot nu toe een APK overbodige bureaucratie. Zouden ze na dit alarmerend rapport van mening veranderen? Wat mij betreft wel, te meer omdat de APK als bijkomend voordeel heeft dat bij het opsporen van gebreken meestal de energierekening flink naar beneden gaat. Koolmonoxide wijst immers op een onvolledig verbrandingsproces. Maar het belangrijkste argument blijft natuurlijk dat nu jaarlijks tien mensen overlijden door koolmonoxidevergiftiging en enkele tientallen mensen in het ziekenhuis belanden.

De problemen met de gas- en elektrische installaties zijn tien jaar geleden gecreëerd door de overheid, bij de liberalisatie van de energiemarkt. Daarvóór waren de publieke energiebedrijven verantwoordelijk voor de periodieke controle van huisinstallaties. Maar omdat die op de commerciële toer gingen werden ze onder Paars-II ontheven van deze publieke taak. Sindsdien is de kwaliteit van de woninginstallaties steeds verder afgezakt. Lees bijvoorbeeld het verslag van mijn bezoek aan de wijk Fatima in Tilburg.

De onderzoeken in opdracht van VROM hebben meer problemen bevestigd die al veel langer vanuit de praktijk geconstateerd werden.

De kwaliteit van de binnenlucht in nieuwbouwwoningen met mechanische ventilatie is ver onder de maat. Daar zijn twee redenen voor. Allereerst maakt de ventilator veel te veel herrie, waardoor de bewoners hem laag of uit zetten. Verder worden sinds enkele jaren energiebesparende ventilatiesystemen met warmteterugwinning toegepast. Het ontwerp van die systemen deugt in veel gevallen niet, door onvoldoende kennis bij architecten, bouwbedrijven en installateurs.

In eenderde van de nieuwbouwwoningen blijkt de geluidisolatie van de gevel lager dan de eis uit het Bouwbesluit, ook eenderde van de nieuwbouw wordt ’s zomers oververhit en bij een kwart van de nieuwbouwwoningen wordt de vereiste EPC (energienorm) niet gehaald. Ondertussen blijkt het toezicht van de gemeenten niet in staat om deze kwaliteitsgebreken op te sporen.

Al met al een schandalige zaak, waar de minister veel harder tegen moet optreden. De SP heeft in de loop van de jaren allerlei voorstellen gedaan om de handhaving van de bouwvoorschriften te verbeteren. Zo kan je met behulp van infraroodopnamen simpel controleren of de woningschil (gevel en dak) goed geisoleerd is of niet. Als je dat standaard invoert bij de oplevering van alle nieuwbouwwoningen kost het misschien een paar euro per woning. Waarom gebeurt dat dan niet?

In oktober jl. heb ik voorgesteld om bij nieuwbouwwoningen een verplichte verzekerde garantie in te voeren, waardoor de eigenaar bij gebreken achteraf verzekerd is van een deugdelijk herstel. Zo’n systeem zal een grote stimulans zijn voor bedrijven om hun bouwkwaliteit te verbeteren. Als ze er namelijk een zootje van maken gaat hun verzekeringspremie omhoog, doen ze het goed dan betalen ze minder.

Na het reces ga ik direct een debat aanvragen over het binnenmilieu en de veiligheid van woninginstallaties.

Lees hier de brief van Vogelaar over de onderzoeken:

OnderzoekenBinnenmilieu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: