Kamer stemt in met asociale winstbelasting corporaties

De Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met het Belastingplan 2008. Daarmee heeft de kamer toestemming gegeven voor een winstbelasting op de sociale activiteiten van woningcorporaties. Dit besluit gaat grote negatieve gevolgen hebben voor de sociale volkshuisvesting in Nederland.

De belastingdienst gaat vangen€¦.

De SP maakt zich grote zorgen over de effecten van de belastingmaatregel op het gedrag van de corporaties. De verwachting is dat corporaties zich meer en meer zullen gaan gedragen als projectontwikkelaars. Verschillende belastingexperts voorspellen een flinke terugval in de bouw van sociale huurwoningen en veel gemeente-besturen melden massaal dat deze belastingheffing de investeringen van corporaties in hun gemeente zal afremmen. SP-kamerlid Remi Poppe: ‘Ik houd mijn hart vast. Het is ronduit schokkend dat minister Vogelaar, nota bene de minister van Wonen, dit allemaal prima vindt. Ik blijf hier bovenop zitten, ze is dus nog niet van me af!” (Nieuwsbericht SP)

Vanzelfsprekend ben ik het roerend met Remi eens. Dit kabinet en de coalitiepartijen zijn blind voor de storm aan kritiek die deze plannen hebben opgeleverd. De negatieve gevolgen die worden voorspeld door hoogleraren, fiscalisten, volkshuisvesters, wethouders en gedeputeerden worden ronduit ontkent.

Blijkbaar heeft iedereen het mis en hebben alleen de ministers Bos en Vogelaar en staatssecretaris de Jager verstand van belastingen en volkshuisvesting. We blijven dit nauwgezet volgen, want het is duidelijk dat dit besluit voor de huurders en woningzoekenden een vervelend een staartje gaat krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: