Com.Wonen: slopen=bezopen!

Gisteren was ik samen met Remi Poppe op werkbezoek bij de bewonerscommissie Maarland e/o in Vreewijk op Rotterdam-Zuid. Een van de mooiste tuinsteden van Nederland, gebouwd tussen 1915 en 1930. Uitstraling: Toen was geluk nog heel gewoon. En het mooiste van alles: grotendeels bestaand uit betaalbare sociale huurwoningen. Nog wel.

Vreewijk9

Woningcorporatie Com.Wonen lanceerde medio 2006 een plan om deze groene enclave met de grond gelijk te maken. op de plek van de groene oase moet een complex gestapelde ouderenwoningen komen. De bewoners waren eerst verbijsterd, maar bezetten vervolgens het kantoor van Com.Wonen. Dat leidde tot een (afgedwongen) gesprek, maar niet tot het afblazen van de sloopplannen.

Inmiddels hangt de hele buurt vol met spandoeken en posters tegen de sloop. De bewoners hebben inmiddels door hun vasthoudendheid de gemeenteraad van de deelgemeente Feijenoord wakker geschud.

Vreewijk2

Vreewijk3

In de jaren twintig ontwikkelden woningbouwverenigingen buurten vaak compleet met alle voorzieningen: buurthuis, badhuis, scholen, winkels etc. Ook in Vreewijk zijn daar nog veel voorbeelden van terug te vinden. Hieronder een voormalig timmerfabriekje van de woningbouwvereniging, dat tegenwoordig in gebruik is als buurtgarage. Hoewel het op een binnenterrein tussen de woningen ligt zegt niemand er last van te hebben.

Vreewijk6

Sinds juni 2006 worden de spaarzame vrijkomende woningen aangeboden op een tijdelijk contract. Dat is in strijd met de wet, omdat de deelgemeente nog geen sloopbesluit genomen heeft. Voor de laatste woningen die via het woonruimtesysteem werden aangeboden kwamen 600 tot 700 reacties per woning binnen.

Vreewijk7

Enkele jaren geleden is een ander deel van de wijk gesloopt en vervangen door namaak jaren-20 woningen in de koopsector. Een jaar na oplevering is eenderde nog niet verkocht. Een dubbele woning is inmiddels verhuurd aan de directeur van Com.Wonen.

Vreewijk8

De bewonerscommissie is op dit moment bezig om ook de rest van de buurt -waarvoor nog geen officiele sloopplannen bestaan- te mobiliseren. De buurt is aangemeld voor erkenning als beschermd stadsgezicht. Voor de ouderenwoningen zijn een aantal alternatieve locaties voorgesteld. Als SP Tweede-Kamerfractie gaan wij over de gang van zaken vragen stellen aan minister Vogelaar van wonen-wijken-integratie. Dit buurtje mag niet plat!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: