Friesland wingewest?

Er wordt in de Noordelijke provincies veel geld verdiend met gas- en zoutwinning. In het winningsplan wordt de maximaal toegestane bodemdaling vastgelegd. Maar in Franeker is de bodemdaling nu al 30% méér dan het maximum uit de vergunning en het Staatstoezicht op de mijnen houdt zijn mond.

bodemdaling

De gas- en zoutwinning zorgt voor enorme bodemdaling in de Noordelijke provincies (bron RWS-RIZA)

Ik heb vandaag de commissie Economische Zaken voorgesteld om minister Van der Hoeven (EZ) te vragen de Tweede Kamer op korte termijn te informeren over de aanpak van bedrijven die zich bezig houden met gas- en zoutwinning en lak hebben aan de vergunningvoorwaarden met betrekking tot bodemdaling.

Aanleiding voor mijn verzoek is de brandbrief die het Wetterskip Fryslân onlangs gestuurd heeft aan het staatstoezicht op de mijnen over een bodemdaling van 13 centimeter in het gebied rond Franeker, ten gevolge van de gaswinning door Vermilion Oil & Gas Netherlands BV. Deze daling wordt nog versterkt door de effecten van de zoutwinning aan de rand van hetzelfde gebied door Frisia Zout BV.

De SP stelt de cie.EZ voor om de minister tevens opheldering te vragen over
– de ontwikkeling van de bodemdaling in andere gebieden waar gas gewonnen wordt
– de handhavingsstrategie van het rijk tegen overschrijding van de afgesproken maximale bodemdaling.
– De regeling van de schadevergoeding aan waterschappen en eventuele andere belanghebbenden die nu de rekening voor de bodemdaling betalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: