“Overstappers energie krijgen 250 euro boete”

De Telegraaf van 17 december meldt dat klanten van energiebedrijven die overstappen naar een ander bedrijf een boete van 250 euro kunnen krijgen.

Helaas klopt dat als een bus. Sinds de liberalisering van de energiemarkt kunnen kleinverbruikers overstappen naar een andere leverancier. Niet alleen voor een “ouderwets” contract dat per direct kosteloos opzegbaar is, maar ook voor termijncontracten met een bepaalde duur. Aan die laatste variant  hangt een boete voor tussentijds opzeggen van 125 euro per contract vast. De Directie Toezicht Energie (Dte) is de waakhond die namens de consument toezicht houdt op de energiebedrijven. De DTe in april 2006 de beleidsregel redelijke opzegvergoedingen vergunninghouders gepubliceerd, waarin een tabelletje staat met de boetebedragen. Bij een restant looptijd van minder dan een jaar betaal je 50 euro per contract, bij een restant looptijd van meer dan 2,5 jaar 125 euro.

Heb je dus voor gas èn elektriciteit een “vaste prijs” contract, dan ga je voor 250 euro de boot in. Mijn advies: sluit geen vaste prijs contracten af. Energiebedrijven hebben deze niet uitgevonden om de klant te matsen, maar om te voorkomen dat hij wegloopt.

De SP wil overigens dat de Dte harder de zweep laat knallen bij energiebedrijven die misbruik maken van hun positie. Ik hoor veel te veel klachten van mensen waarbij via incasso’s ten onrechte bedragen worden afgespreven waar ze vervolgens zèlf achteraan moeten gaan om ze terug te krijgen. Bezopen!

UPDATE 2023

De DTe is inmiddels opgegaan in de Autoriteit Consument en Markt ACM. Overigens is de energiemarkt inmiddels voor 100% geliberaliseerd, waardoor mijn advies om geen vaste prijs contract af te sluiten achterhaald is. De beste keus is nu sterk afhankelijk van de marktomstandigheden en je persoonlijke verbruiksprofiel. Klinkt ingewikkeld, maar simpeler kan ik het niet te maken. Dat was ook een van de hoofdargumenten tegen de liberalisering van de energiemarkt: de inkoop van energie is voor de meeste huishoudens een onderwerp waar ze het liefst zo weinig mogelijk tijd aan besteden. Dat zet de deur open voor aanbieders en vergelijkingssites die een verdienmodel maken van het overstappen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: