verslag werkbezoek Noorwegen

Van 20-23 oktober 2013 bracht ik met mijn collega’s Mariette Hamer en Jan Vos (PvdA), Renè Leegte (VVD), Stientje van Veldhoven (D66), Agnes Mulder (CDA) en Liesbeth van Tongeren (GL) een werkbezoek aan Noorwegen, rond het thema energie. In dit dossier vind je de gebundelde verslagen van de bezoeken die we in het kader van dit werkbezoek aflegden.


Het Powerhouse project van architectenbureau Snohetta richt zich o/m op het energieneutraal maken van de bestaande gebouwenvoorraad.

Op 21 oktober ochtend begonnen we met een rondje fossiel in de vorm van presentaties van het ministerie van Olie & Energie, het ministerie van Buitenlandse Zaken en een bezoek aan Statoil.

’s middags verkleurde het thema steeds groener, met bezoeken aan NordPool en Statkraft. NordPool is het handelsplatform voor elektriciteit (in Noorwegen voor 97% groene elektriciteit). Bij Statkraft hebben we het uitgebreid gehad over de verbetering van de interconnectie Noorwegen-Nederland/continent met het oog van de vergroening van de energievoorziening en de mogelijkheden om de Noorse waterkrachtcentrales te gebruiken bij de balancering van wind- en PV-productie.

De dag werd afgesloten met een diner met 20 Nederlandse expats in Noorwegen, op de Nederlandse ambassade. Noorwegen is in toenemende mate in trek als emigratieland voor Nederlanders. Degenen die ik sprak voelen zich prima thuis in hun nieuwe vaderland.

Op dinsdagochtend verdiepten we ons in het Government Pension Fund Global, de spaarpot waar de Noren hun olie- en gasopbrengsten in stoppen. Eerst lichtte Esper Erlandsen van het ministerie van Financiën toe hoe het fonds is opgezet en wat de financiële prestaties zijn, daarna vertelde Ola Mestad, voorzitter van de ethische adviescommissie van het GPFG, welke investeringen op dit moment op de rode lijst staan en waarom.


op het eerste gezicht lijkt de tijd stil gestaan te hebben bij het Noorse ministerie van Financiën; maar rekenen kunnen ze prima, gezien de aanpak rond het GPFG

Aansluitend verplaatsen we ons naar het havengebied, waar in een voormalige loods architectenbureau Snohetta gevestigd is, de drijvende kracht achter het Powerhouse project voor energiezuinige gebouwen. Hierna eindelijk een uurtje over om een frisse neus te halen, wat ik benutte om samen met Renè Leegte in looppas het Astrup Fearnley museum voor moderne kunst te bezoeken.

Vervolgens verkasten we naar Statnett, de Noorse netbeheerder. Ook daar waren de hoofdthema’s: interconnectie, het inpassen van duurzame elektriciteit in NW-Europees verband. Maar ook het fenomeen not in my backyard blijkt in het dunbevolkte Noorwegen een rol te spelen rond de besluitvorming. Klonk me zeer bekend in de oren.

Tijdens het diner werden we nog geestelijk gevoed met twee presentaties door Kari Aamodt Espegren van het Institute for Energy Technology en en Kari Elisabeth Kaski van klimaatdenktank ZERO. Waarna we na lang oponthoud (computerstoring SAS) in de randen van de nacht verkasten naar Bergen.

De woensdagochtend begon met een flinke busreis naar Mongstad (verslag): wat is Noorwegen toch een gigantisch groot land. Het Technology Centre Mongstad is het grootste R&D project rond Carbon Capture & Storage ter wereld. Techniek met een Grote T, waarover de meningen zeer uiteenlopen. De moeite van de lange rit waard.

Daarna weer de bus en het vliegtuig in, om vijf uur later weer op Schiphol te arriveren. Beetje vermoeiend zo’n werkbezoek, maar een goede investering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: