stoken voor de hemel

Na de uitreiking van de NRW scriptieprijs raakte ik deze week aan de praat met Henk Vlug, voorzitter van de werkgroep duurzaamheid van de Nederlandse Raad voor de Winkelcentra. Waarom stoken winkels toch voor de hemel, terwijl ze zouden moeten weten dat handenvol geld kost. Omdat ze bang zijn voor het verlies van klanten. Ten onrechte, zo werd zes jaar geleden al aangetoond.


hier gaat 2.500m3 gas/jaar de voordeur uit

Eèn strekkende meter open winkeldeur, voorzien van een warmtescherm (waarover later meer), verhoogt de energierekening van de winkel met gemiddeld 500m3 gas/jaar. In 2009 toonde het onderzoek Pilot energiebesparing automatische entreedeur bij DA drogist van Senternovem aan dat automatische schuifdeuren in combinatie met een slim geregeld warmtescherm maar liefst 43% besparing op het energieverlies door de deur opleverden. Theoretisch kan de besparing nog stijgen naar 66%, als de leidingverliezen naar de warmtewisselaar beperkt worden. In de zomermaanden leveren de open deur geen energieverliezen (ivm airco) op.

Het onderzoek van Senternovem concludeerde ook dat het aantal klanten tijdens de proef niet terugliep, dat >90% van de klanten positief was over het sluiten van de deur in de winter. Maar er waren nog andere bijkomende voordelen: meer comfort in de winkel voor het personeel en de klanten; een betere luchtkwaliteit en een lager geluidsniveau in winkels gelegen aan een drukke straat. Als de energiezuinige deur met warmtescherm wordt aangebracht in een nieuwbouwsituatie is de Return-on-Investment 15-21%. Bij een bestaande winkel is de ROI 3,4 tot 4,7%. Een recenter project van Atelier 3D in Zutphen leverde vergelijkbare resultaten op.

Bijkomende conclusie van de diverse onderzoeken naar de open deuren is dat veel warmteschermen te smal of te breed zijn en verkeerd gemonteerd. Dat soort uitvoeringsfouten zorgt ook voor extra energie- en comfortverlies.


er zijn gelukkig ook winkelketens die wel op de kleintjes letten: deze schuifdeuren schelen de HEMA 2.000m3 gas/jaar

Op dit moment mogen gemeenten geen bouwkundige eisen stellen in aanvulling op het landelijke Bouwbesluit. Maar volgens de Volkskrant (‘Winkel is liever gastvrij dan milieubewust, 23jan2016) vindt minister Blok dat het gemeenten in dit geval vrij staat om het stoken voor de hemel te reguleren. Da’s mooi, al zou het logischer zijn om dit soort maatregelen landelijk te regelen. De terugverdientijd zal per gemeente niet veel verschillen en dit soort maatregelen vallen typisch onder het laaghangend fruit om de doelstellingen uit het SER energieakkoord te halen.

Als er echter ruimte geboden wordt voor lokaal maatwerk ga ik daar snel naar kijken, liefst samen met de Utrechtse winkeliers. Ik neem aan dat die toch geen dief van eigen portemonnee willen zijn?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: