Schippers overweegt grootschalige(r) distributie jodiumpillen

Nederland bekijkt op dit moment samen met onze buurlanden België en Duitsland hoe we het beschermingsniveau van de bevolking bij een kernramp kunnen verbeteren en harmoniseren. De bredere verspreiding van jodiumpillen onder de bevolking is een van de opties die daarbij bekeken wordt. Dat blijkt uit de antwoorden van minister Schippers op schriftelijke vragen die ik samen met Liesbeth van Tongeren (GL), Agnes Mulder (CDA) en Esther Ouwehand (PvdD) aan haar stelde.

Aanleiding voor de vragen was het bezoek van een delegatie uit Fukushima aan het Nederlandse parlement, enkele weken geleden. Bij die gelegenheid was een van boodschappen: leer van de fouten die er in Japan gemaakt zijn en zorg dat de bevolking standaard jodiumpillen in huis heeft.

Het is positief dat minister Schippers deze optie serieus bekijkt, naast andere maatregelen om de rampenbestrijding na een kernramp te verbeteren. Jodiumpillen bleken bij de incidenten met kerncentrales een zeer effectief en ook goedkoop middel om het gezondheidsrisico voor omwonenden te beperken. Die les moeten we ons ter harte nemen.

Lees hier de antwoorden op onze vragen: EZ 20140403 ANTW jodiumpillen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: