Debat hypotheekrente

De Tweede Kamer debatteert vanavond met de ministers Dijsselbloem (Financiën), Blok (Wonen) en Kamp (Economische Zaken) over de hoge hypotheekrente en de mogelijkheden om die omlaag te krijgen. De oorzaak van de hoge rente is de sterke stijging van de winstmarge van banken op de hypotheken.


het Duits/Oostenrijkse systeem van bouwsparen in combinatie met maximaal 80% lenen zorgt voor aanzienlijk lagere hypotheekrente dan in Nederland.

Het debat was aangevraagd door Jacques Monasch (PvdA), die vooraf ook de nodige ketelmuziek gemaakt had over het aanpakken van de banken. In zijn column Binnenskamers bij Bouwend Nederland stelde hij op 5 juli letterlijk: “Kabinet en banken moeten daarom verplichtende afspraken maken om de ongeoorloofde renteopslag bij hypotheken als gevolg van het ontbreken van concurrentie te beeindigen.” En de Volkskrant van 27 juli noteerde: “Tweede Kamerlid Jacques Monasch (PvdA) staat sympathiek tegenover dat voorstel, maar wil eerst precies weten wat de consequenties daarvan zijn.”

In vergelijking met die harde woorden was de inbreng van de PvdA, en trouwens ook van de VVD, vanavond boterzacht. De PvdA wil dat snel een eind gemaakt wordt aan het prijsleiderschapsverbod, waardoor ABN-AMRO geen lagere rente mag vragen dan de concurrentie. Minister Dijsselbloem heeft al eerder toegezegd om zich daarvoor in Brussel te willen inzetten. En de VVD wil dat de ABN-AMRO en SNS-Reaal zo snel mogelijk weer 100% privaat worden. Als dat zou gebeuren zijn er nog steeds maar vier aanbieders, is de concurrentie nog steeds ver onder de maat.

Namens de SP heb ik vanavond opnieuw het voorstel gedaan om de Nederlandse hypotheekmarkt aantrekkelijker te maken voor de Duitse banken, door geleidelijk aan toe te werken naar het Duitse systeem van maximaal 80% van de waarde van de woning lenen in combinatie met bouwsparen. Dát zou echt zoden aan de dijk zetten!

Lees hier mijn inbreng in eerste termijn: VH 20130903 TOE hypotheekrente v2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: