Er is een alternatief voor de verhuurderheffing

Sommige mensen vragen me wat de oplossingsrichting is om van deze afbraakpolitiek af te komen. In het regeerakkoord is €2 miljard opbrengst voor de twee verhuurderheffingen ingeboekt. Die opbrengst is voor de coalitiepartijen ongetwijfeld heilig.


de verkiezingen mogen net achter de rug zijn, maar de soepexpress van de SP blijft komende tijd overuren maken: bij protestmanifestaties van huurders en bouwvakkers

Ik zie desondanks wel degelijk een alternatief:
– de verhuurdersheffingen worden afgeblazen;
– als tegenprestatie worden met de corporaties (en de particuliere verhuurders die, in geringe mate, ook meebetalen aan de heffing) bindende investeringsafspraken gemaakt oplopend tot €10 miljard/jaar; voor iedere euro kwijtgescholden heffing wordt vijf euro extra geinvesteerd; die investeringen behelzen de kerntaken van de corporaties: nieuwe betaalbare huurwoningen, renovatie van bestaande woningen, investeringen in energiebesparing, investeringen in de wijkaanpak bij wijken met een hoog aandeel sociale huur;
– de BTW opbrengst over die investering is €2,1 miljard per jaar, méér dan de opbrengst van de twee verhuurderheffingen; daarnaast zijn er nog grote inverdieneffecten op ww- en bijstandsuitkeringen van bouwvakkers en werknemers in gerelateerde bedrijfstakken.
– de extra huurverhogingen bovenop inflatie, oplopend met het inkomen van de huurder, worden vervangen door een plafond voor de jaarlijkse huurverhoging over het hele bezit van een corporatie (huursombenadering), waarbij voor corporaties tevens de gemiddelde huur niet boven 85% van het wettelijk maximum mag uitkomen.

Tot zover de argumenten, maar met argumenten alleen kom je er in de politiek niet. Alle huurders en bouwvakkers van Nederland moeten VVD en PvdA bestoken met hun mening over deze infame ontwikkeling. Alleen dan is er licht aan het eind van de tunnel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: