“Duurzaam” stortbeheer

In het grijze verleden had iedere stad of dorp in Nederland zijn eigen vuilnisbelt. Afval werd daar op een hoop gegooid. Overdag was er nog enig toezicht, ’s nachts niet. Met het inwerking treden van de Interimwet bodemsanering in 1983 zijn we begonnen de puinhoop van toen geleidelijk aan op te ruimen en bestaande storten beter te beheren. Minister Schultz vindt dat allemaal wat duur worden. Ze wil de verplichting om voormalige afvalstorten te voorzien van een bodemafdichting afschaffen en noemt dat -jawel!- “duurzaam stortbeheer”


binnenkort: terug van weggeweest?

Het fatsoenlijk beheer van afvalstorten is ontwikkeld in de jaren 70. Het wordt aangeduid als IBC: Inpakken, Beheren, Controleren. Een van de vaste IBC-maatregelen is het aanbrengen van een onder- en bovenafdekking bij een afvalstort. Dat heeft twee positieve effecten: het uitlogen van schadelijke stoffen naar het grondwater wordt ermee beperkt, en het stortgas methaan dat ontstaat door het vergisten van organische bestanddelen in het afval kan worden opgevangen en nuttig gebruikt. Methaan is een krachtig broeikasgas, 25 keer zo sterk als CO2. Door het opvangen van het methaan kan je jaarlijks het equivalent van ongeveer 41.700 ton CO2 emissies besparen. Om dat te doen heb je wel een bovenafdichting nodig en die kost voor de storten die op dit moment in de afwerkfase zijn €88 miljoen. Een aantal exploitanten stelt nu dat dit allemaal veel te duur is en dat er veel goedkopere methoden zijn om de storten duurzaam te beheren. Volgens milieudeskundigen gaat het daarbij echter niet om duurzaam maar om “duurzaam” beheren.

Afgelopen donderdag behandelde de Kamer een wijziging van de Crisis- en Herstelwet, waarbij een groot aantal nieuwe projecten en maatregelen onder een speciaal wettelijk regime gebracht worden dat het mogelijk maakt om zonder al te veel lastige inspraak- en beroepsprocedures ons mooie land naar de kl… te helpen. Het afschaffen van de verplichte bovenafdekking van de storten is een van de onderdelen van die wet.

Ik heb bij de behandeling een motie ingediend over de stortplaatsen, die komende dinsdag in stemming komt. Daarna weten we of het stortplaatsbeheer voortaan als duurzaam of “duurzaam” te boek staat.

Lees hier mijn motie: ROM 20120126 MOT stortplaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: