HR-ketel vervangen? Kijk uit!

Door de groeiende afhankelijkheid van importgas verandert de samenstelling voor de afnemers. Voor de grootverbruikers al op korte termijn, voor de kleinverbruikers ‘niet voor 2020’. Die verandering kan vergaande gevolgen hebben voor de vervanging van apparatuur. Minister Verhagen leek vanmiddag nog niet te beseffen hoe vergaand.

Er worden op dit moment al twee gassoorten geleverd: hoogcalorisch gas (H-gas) en laagcalorisch gas (L-gas). Het L-gas heeft globaal de samenstelling van de Slochteren-gasbel en wordt door alle 7 miljoen huishoudens gebruikt. Het gebruik van het geïmporteerde H-gas is geconcentreerd bij een beperkt aantal (ca.80) grootverbruikers. Die grootverbruikers hebben het eerst een probleem, omdat ze binnen een jaar al te maken krijgen met een aangepaste specificatie. Dat noodzaakt hen tot aanpassingen, die soms meer tijd kosten, en wellicht ook tot het vervangen van apparatuur. Het grootverbruikersprobleem is echter nog redelijk overzichtelijk, omdat het gaat om een beperkt aantal installaties en de deze bedrijven beschikken over de nodige know how.

Anders ligt dit bij de zeven miljoen huishoudens. Die weten van niets en hebben nog geen idee wat het wijzigen van de specificatie van L-gas na 2020 voor gevolgen zou kunnen hebben. Daarom hier een klein stukje voorlichting.

Apparatuur, zoals cv-ketels, geisers en fornuizen, wordt gebouwd op basis van een bepaalde specificatie van het gas. Die heet de Wobbe-index. Afhankelijk van het apparaat kan de samenstelling nog wel een zekere bandbreedte hebben, maar daarbuiten kunnen er negatieve effecten optreden voor het verbrandingsrendement, emissies, bedrijfszekerheid, onderhoud, levensduur en veiligheid.

De meeste huishoudelijke apparatuur gaat 15-20 jaar mee. Als ik dus dit jaar, op advies van minister van energiebesparing Verhagen, een nieuwe energiezuinige HR-ketel aanschaf, zal die tot 2030 op mijn zolder blijven hangen. Tenzij in 2020 een andere gasspecificatie wordt ingevoerd en mijn nieuwe energiezuinige ketel opeens niet meer goed functioneert. Dan kan ik halverwege de rit een nieuwe aanschaffen.

Ik vroeg Verhagen dus vanmiddag of hij kan garanderen dat consumenten die morgen een nieuwe ketel kopen deze gedurende de hele levensduur -zeg 20 jaar- ongestoord kunnen gebruiken. Nee, dat kon de minister niet. Hij raadde de consument aan om bij de leverancier de informeren of de ketel al was voorbereid op de nieuwe specificatie. Dat lijkt me ook geen praktisch advies, want volgens mijn informatie moet de specificatie van het nieuwe L-gas nog vastgesteld worden. Kortom: hier dreigen een heleboel mensen opgezadeld te worden met een flinke financiële zeperd als de minister niet alsnog als een speer zijn huiswerk maakt.

Wat is mijn advies aan Verhagen: reserveer het restant Slochterengas primair voor levering aan de Nederlandse kleinverbruikers tot 2030. Dat moet gemakkelijk kunnen als er wat minder geëxporteerd wordt. Op die manier is de overgangsperiode zo lang, dat er geen kapitaalvernietiging optreedt doordat consumenten apparaten die nog niet versleten zijn moeten weggooien. O ja, het zou ook wel handig zijn als de minister snel de specificaties voor de langere termijn laat vaststellen. Dan weten de fabrikanten en installateurs ook waar ze aan toe zijn.
En wat is mijn advies aan de consumentenorganisaties en -programma’s: kom in actie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: