Wilders en Rutte: kom maar op!

Natuurlijk was de stemming in de Rode Hoed gisteravond opperbest omdat onze uitslag een stuk draaglijker was dan de peilingen van drie weken geleden. Maar feit blijft dat we tien zetels verloren hebben en de kiezer een flinke ruk naar rechts gemaakt heeft, met de PVV en VVD samen op +23. Heel veel stemmen op die partijen zijn uitgebracht door kiezers die zichzelf daarmee geen dienst bewijzen.


Wilders heeft zijn winst van de gemeenteraadsverkiezingen weten vast te houden

Bij de VVD wordt de top-5 van de gemeenten met de hoogste percentages gevormd door de goudkust: Wassenaer op één, op de hielen gezeten door het lommerrijke Rozendael GLD, Bloemendael, Blaericum en Naerden. Op zes het nieuwe geld van Westvoorne. Tot zover business as usual. Maar de VVD doet het ook goed in groeikernen als Almere en Zoetermeer (beide 25%), waar veel lagere middeninkomens wonen met anderhalve baan en hoge woonlasten. Als zij straks hun koopkrachtplaatje gaan bekijken als de VVD het land bestuurt zouden ze nog wel eens van de koude kermis thuis kunnen komen.

De top-5 van de PVV ziet er totaal anders uit: Op 1 Rucphen (??), gevolgd door vier gemeenten in de oude mijnstreek: Kerkrade, Brunssum, Onderbanken en Landgraaf. Ik vermoed dat Rucphen een variant is op Edam-Volendam (bij de PVV op 7): veel vrijbuiters met een eigen bedrijf(je) die niet zoveel van de overheid moeten hebben. Maar in de mijnstreek heeft Wilders ongetwijfeld veel stemmen getrokken in relatief arme wijken die de vorige keer nog massaal SP stemden. Dat mogen we ons aantrekken.

Wat mij betreft gaan we de komende periode de economische en sociale agenda van rechts vol in de schijnwerper zetten, aan de hand van concrete gevolgen voor de mensen die nu dachten dat rechts het beste de economische crisis kan oplossen. In werkelijkheid hebben ze de pyromaan gevraagd om de brand te blussen. Dat gaat niet werken.
Maar misschien nog wel belangrijker is dat we ons op praktisch niveau blijven inzetten in de modale buurten waar nu cynisme heerst over de overheid en de politiek. Cynisme verdwijnt waar hoop aan de horizon gloort.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: