CBS: helft hypotheekrenteaftrek naar 20% rijkste huishoudens

Lees hier de complete analyse van het CBS.

De rijkste 10% van de bevolking ontvangt 30% van de totale aftrek, volgens het CBS. En de 10% iets minder rijken die daarop volgen ontvangen nog eens 20%.

Ter vergelijking: huurders komen slechts in aanmerking voor huurtoeslag als hun verzamelinkomen (= alle inkomens achter de voordeur) onder de €29.000 bruto/jaar ligt en de huur lager is dan €650 per maand. 100% van de huurtoeslag gaat dus naar de 30% armste huishoudens, die bovendien in bescheiden rijtjeshuizen of flats wonen.

Al die deskundigen die beweren dat de financiële bemoeienis van de overheid met de huur- en koopwoningmarkt niet deugt en dat de subsidies voor huren en kopen moeten worden afgebouwd liegen dan ook dat ze zwart zien. De huurtoeslag is extreem efficiënt: 71% komt terecht bij huishoudens op het bestaansminimum, 100% bij huishoudens onder modaal.
In de koopsector wordt bijna de helft van de hypotheekaftrek uitgedeeld aan huishoudens met inkomens van drie keer modaal of hoger.

Ook de “impliciete subsidies” die volgens de CPB en SER uitgedeeld worden aan scheefwoners in sociale huurwoningen getuigen van een dubbele moraal waar je doodziek van wordt: de anderhalfverdieners met een inkomen tussen modaal en anderhalf keer modaal in een sociale huurwoning tussen €500 en €650 per maand hebben een hogere woonquote dan al die eigen woningbezitters met veel hogere inkomens. Hoezo scheefwonen? Mark Rutte laat de hardwerkende Nederlanders vallen als een baksteen voor subsidie aan de echte rijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s