N200 snijdt Halfweg in twee helften

Gisterochtend bezocht ik Spaarnwoude-Haarlemmerliede, een landelijke gemeente tussen Amsterdam en Haarlem. Het dorp Halfweg ligt zo’n beetje halverwege de N200, dat is de kaarsrechte weg tussen Amsterdam en Haarlem. Begonnen als karrenspoor, maar inmiddels uitgedijd tot een 2×2 strooks autoweg met stoplichten.

Daar zijn ze in Halfweg niet blij mee. Hoewel je tussen Amsterdam en Haarlem ook de autosnelweg kan nemen kiezen de meeste mensen de kortere route. Dat zijn inmiddels ruim 33.000 voertuigen per dag, waaronder bijna 12% vrachtverkeer dat dwars door de dorpskern dendert. Kinderen kunnen niet veilig oversteken tussen de woonwijk aan de ene kant van de weg en de scholen aan de andere kant.

Dus kwam de dorpsvereniging in actie en nodigden de wethouders Witteman en Vink de Kamer uit om eens te komen kijken.

Meestal wordt dit soort overlast opgelost door het aanleggen van een randweg, waarna de route door de dorpskern verkeersluw gemaakt wordt. Dat is hier lastig: aan de noordzijde van Halfweg ligt het natuur- en recreatiegebied Spaarnwoude en aan de zuidzijde heb je eerst de barrière van de Ringvaart rond de Haarlemmermeer met direct daaraan grenzend de bebouwing van het dorp Zwanenburg.

Rijkswaterstaat -de N200 is een rijksweg- heeft 12 jaar geleden al eens een MER laten maken voor een aantal oplossingsvarianten, maar daarna is het plan voor de aanpak van de N200 in de la geparkeerd, ten gunste van de aanleg van de Westrandweg, een 4-baans autoweg die de Amsterdamse ringweg A10 via het westelijk havengebied moet aansluiten op de A9 en de A5. Daar schieten de mensen in Halfweg weinig mee op.

De bewoners zouden het liefst zien dat de huidige weg door het dorp vervangen wordt door een 2×2 strooks tunnel. Dat is wel een dure oplossing, die ook nog eens extra verkeer aantrekt. In dat geval zal de N200 zeker opgewaardeerd worden tot autosnelweg. Ook is er in het dorp weinig ruimte om zo’n brede tunnel in te passen naast de bestaande weg, die open moet blijven tot een tunnel in gebruik genomen zou worden.

Ik denk dat er best mogelijkheden liggen om de overlast in het dorp op te lossen, zonder een nieuwe autosnelweg tussen Amsterdam en Haarlem te creëren. De Westrandweg zou dan een aansluiting moeten krijgen op de N200, terwijl het westelijke deel van de N200 vanaf deze aansluiting tot aan de A9 wordt overgedragen aan de provincie en ingericht als regionale ontsluitingsweg. Dan zou je het tracèdeel in Halfweg kunnen omzetten in een 2-strooks tunnel, gebundeld met de spoorlijn, en een 2-strooks lokale ontsluitingsweg via het bestaande tracè. Via extra stoplichten of rotondes kan het sluipverkeer van de bovengrondse route geweerd worden. Tegelijkertijd zou de schitterende boezem tussen de ringvaart en het IJ in oude luister hersteld kunnen worden.

Eurlings heeft daar op dit moment nog geen geld voor over, omdat hij dat liever inzet voor uitbreiding van wegcapaciteit. Het zou echter logisch zijn om bij de aanleg van de westrandweg te kiezen voor een integrale aanpak die ook het knelpunt van de N200 oplost. Het zou daarbij helpen als de provincie Noord-Holland de kant van de bewoners kiest en ook bereid is om mee te investeren in de verbetering van de leefbaarheid en de recreatieve waarde van de verbinding tussen de ringvaart en het IJ.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: