Moet kunnen

HermanPleijWaarom schiet het nog niet op met de energiebesparing bij de bestaande woningvoorraad? Volgens cultuurhistoricus Herman Pleij houden we te weinig rekening met de aard van de Nederlandse bevolking.

Nederland is een volk van handelaren. We hebben weinig fiducie in Het Gezag. Het positieve stemadvies van Balkenende c.s. bij het referendum over de Europese grondwet was de ultieme aanmoediging om juist tègen te stemmen. Nederlanders zijn ook bij uitstek individualisten. Ze doen alleen ergens aan mee als ze denken dat ze dat zelf bedacht (konden) hebben. En natuurlijk moet het wel een beetje gewoon zijn, niet te veel kosten of boven het gras uitsteken.

Volgens Pleij start de Nederlandse polderbesluitvorming met de lancering van radicale voorstellen, onder uitsluiting van alles wat door anderen te berde gebracht wordt. Dat gaat zo een flinke tijd door, waarna vroeg of iemand constateert dat ‘de schoorsteen toch moet roken’ en opvallend rap een voorstel in elkaar gezet wordt ‘waar iedereen mee kan leven’. Want tolerant zijn we ook, volgens onszelf. Vandaar dat Herman suggereerde om de spreuk ‘je maintiendrai’ onder het Nederlandse wapen te vervangen door ‘Moet kunnen’. Met als boodschap: ‘Ik zie het niet zitten, maar als ze het zo nodig willen gaan ze hun goddelijke gang maar.’

De aanwezigen op het PEGO-congres verleidelijk verplichten over versnelling van de energiebesparing bleven na Hermans schitterende betoog slechts zitten met de vraag hoe ze deze analyse kunnen omzetten in een werkbare aanpak voor een versnelde energiebesparing door de vier miljoen eigen woningbezitters.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: