Dagboek Kopenhagen/donderdagnacht: diepe dip

Valt er in VN-verband enig fatsoenlijk besluit te nemen? Ik was er al sceptisch over na de Bali-conferentie, maar Kopenhagen is de overtreffende trap. Aan het eind van de dag ligt er nog steeds geen concept tekst waarover besluitvorming kan plaatsvinden. Opnieuw is een dag opgegaan aan procedurele strijd, soms zelfs oorlogjes, en verbale rethoriek die doet vermoeden dat sommige landen alles in het werk stellen om elk mogelijk verdrag te blokkeren.

Kopenhagen 023 small

Ik heb respect voor de Nederlandse onderhandelingsdelegatie die voor een deel al twee weken dienst heeft, met werkdagen van 12-15 uur. Dat is de ambtelijke staf wel aan te zien en ook minister Cramer begint inmiddels bleek weg te trekken. Maar iedereen probeert de moed erin te houden nu de regeringsleiders, waaronder onze JP, zijn ingevlogen. Als dat alsnog leidt tot een onderhandelingsresultaat met enige substantie mag dat wat mij betreft de boeken ingaan als het mirakel van Kopenhagen.

De Duitse politicus Hermann Scheer wijst in het Kopenhagen-nummer van ODE-magazine op de wenselijkheid om ruimte te bieden aan initiatieven van onderop, in plaats van alles dicht te regelen in internationale verdragen die een rem kunnen worden op de noodzakelijke innovatie. Mocht het mirakel er niet komen, dan kunnen we ons daar nog mee troosten. Ieder nadeel heeft zijn voordeel, ook nu weer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s