Rekening energie gaat fors omhoog

20091126 solarwindmolen

Volgens de Volkskrant van vanmorgen gaat een gemiddeld huishouden een paar honderd euro meer betalen voor zijn energie vanaf 2012. Aanleiding voor het tendentieuze bericht is een wijziging van de financiering van duurzame energie in 2012.

De prijzen voor fossiele energie zullen de komende jaren veel harder stijgen dan de inflatie. Dat wordt veroorzaakt door de stijgende vraag vanuit met name China en India, terwijl de kosten voor de winning van fossiele energie juist stijgen. De gemakkelijk winbare voorraden zijn langzamerhand op. Daar komt bij dat het einde van de Nederlandse aardgasvoorraad in zicht begint te komen: ongeveer tweederde van de op dit moment bekende voorraad is al uit de grond gehaald.

Als we dus niet uitkijken hebben we straks een groot probleem: onze eigen fossiele brandstof is op en we zijn 100% afhankelijk van de arabische oliesheiks en Poetin, die een steeds gepeperder prijskaartje aan hun leveranties zullen hangen. Om deze reden moet het verminderen van de afhankelijkheid van de Nederlandse economie van fossiele energie een topprioriteit zijn. Klimaatbeleid en energiebeleid zouden hand-in-hand moeten gaan. Dus niet investeren in CO2-afvang en -opslag (kost juist extra energie), maar in energiebesparing en duurzame energie.

Beide programma’s schieten niet hard op en dat heeft mede te maken met de financiering. De Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE) wordt betaald uit de schatkist, de kosten bedragen in 2010 €900 miljoen. Dat bedrag is niet voldoende om alle ingediende projecten te kunnen financieren. Het gevolg is dat in Nederland al jarenlang een flipperkast-subsidiecircus in stand houdt, waarbij bv. de SDE voor zonneenergie op 1 april open gaat en op 15 april alweer gesloten moet worden omdat de subsidie voor het lopend jaar op is. Een tweede nadeel van dit systeem is dat zuinig gebruik op geen enkele manier beloond wordt.

Het Duitse systeem werkt anders. Daar wordt de subsidie op groene stroom betaald via een opslag op de prijs van grijze stroom. Voor groen gas (uit vergistingsinstallaties) geldt hetzelfde principe. Dit is een open einde regeling, waarbij subsidiebeschikkingen tot het verleden behoren. De subsidie wordt ieder jaar met 5% afgebouwd ter compensatie van de technische ontwikkeling. Als de prijzen voor fossiele energie stijgen wordt de subsidie ook automatisch minder, doordat het prijsverschil kleiner wordt.

Op de achterkant van een sigarenkistje berekend kost het Duitse systeem in 2020 een gemiddeld huishouden ongeveer een tientje extra per maand, terwijl bij ongewijzigd beleid (gecorrigeerd voor inflatie) de energierekening met minstens twintig euro omhoog gaat.

Zou het nog meerwaarde hebben om geen subsidie te geven voor wind- en zonneenergieprojecten, maar in plaats daarvan de leveranciers te verplichten om een oplopend percentage duurzaam in te kopen? Dat is zeker op termijn een uitstekende gedachte. Mijn verwachting is dat de SDE geleidelijk aan over zal gaan in een “verplicht aandeel duurzaam” regeling. Denk overigens niet dat die gratis is. In dat geval komen de noodzakelijke investeringen in de prijs terecht. De moraal van het verhaal is dan ook dat -linksom of rechtsom- de kosten van energieverbruik gaan stijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s