High Trust: grote rust

Sinds een boel overheidsdiensten en nutsbedrijven geprivatiseerd zijn maken de toezichthouders, advocaten en accountants overuren. Al die private jongens en meisjes willen namelijk geld verdienen. Meestal op een eerlijke manier, maar (te) vaak ook over de ruggen van anderen. Dus is de Nederlandse Mededigingsautoriteit, de waakhond tegen economische delicten, gegroeid als kool. Probleempje: de rekening van deze club wordt betaald door Maria van der Hoeven (CDA), minister van Economische Zaken. Maar Maria is niet voor een gat te vangen. De NMa moet van haar op de High Trust toer.

Maria van der Hoeven

Wat dat is? High Trust staat voor Groot Vertrouwen in de goedheid van het leeuwendeel der ondernemende stand. Die moet je volgens Maria niet lastig vallen met vervelende controles die hen van het werk houden en Maria geld kosten. De NMa zou zich met haar controles moeten concentreren op bedrijven waar een luchtje aan zit. Als die vervolgens tegen de lamp lopen krijgen ze een veel hogere boete dan in het verleden, zodat de afschrikwekkende werking op peil blijft. Klinkt goed toch? Bijkomend voordeel is dat de NMa minder mensen nodig heeft, dus de minister een besparing kan inboeken.

Afgelopen woensdag voelde de commissie EZ de minister aan de tand over haar nieuwe aanpak. Ik vroeg haar hoeveel boetes de NMa afgelopen jaar eigenlijk heeft uitgedeeld. Het antwoord: €12,5 miljoen. Hallo: €12,5 miljoen!! In hetzelfde jaar haalde de minister van justitie €800 miljoen op aan verkeersboetes in het kader van het high trust beleid voor de automobilisten. Die kaste bestaat immers ook voor 95% uit nette huisvaders en moeders en maar voor 5% uit aso’s die keihard aangepakt moeten worden met hoge boetes. Toch.

Het high trust beleid van Maria van der Hoeven zorgt vooral voor een grote rust in de directiekantoren van ondernemers die wat extra centen willen verdienen met ondeugende activiteiten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: