Kamer: pas op de plaats met gas- en zoutwinning NW-Friesland

Een zeer brede alliantie van VVD-CDA-SP-PvdA-PVV heeft vanmorgen minister Van der Hoeven (EZ) opgedragen om een pas op de plaats te maken met het uitdelen van nieuwe vergunningen voor zout- en gaswinning in Noordwest Friesland. De bodem daalt er harder dan de bewoners lief is. En dat was voorspeld!

laathetzoutmaarzitten

De afgelopen jaren schreef ik al vaker over de bodemdaling in Friesland en Groningen ten gevolge van de gas- en zoutwinning. Bij de aanvraag van vergunningen lijken de effecten op de bodemdaling stelselmatig gebagatelliseerd te worden. Oud-NAM medewerker ir.Houtenbos waarschuwde al in een vroeg stadium voor de te lage ramingen van de officiële instanties.

Om die reden heb ik vanmorgen een motie ingediend, die moet zekerstellen dat het onderzoek naar de bodemdaling dat nu loopt niet eenzijdig de visie van de mijnbouwmaatschappijen volgt. In de begeleidingscommissie moet daarom ook ruimte zijn voor een kritische buitenstander als Houtenbos.
Lees hier de motie: mot-20090318-mot-zout-gaswinning. Hij komt a.s. dinsdag in stemming.

UPDATE 24-3
De Kamer heeft vanmiddag -met alleen de stemmen van het CDA tegen- mijn motie aangenomen!

Meer informatie over de zoutwinning kan je vinden op de site van de actiegroep Laat het zout maar zitten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: