SP-voorstellen woonruimteverdeling overgenomen

Minister Vogelaar heeft gisteren gereageerd op het rapport Schrap de wachtlijstbelasting, dat ik haar in maart heb aangeboden. Ze staat positief ten opzichte van de meeste voorstellen die wij daarin gedaan hebben.

De SP wil dat woningzoekenden zich nog maar op één plek hoeven in te schrijven als ze op zoek zijn naar een sociale huurwoning in een stad of regio. In veel plaatsen werken woningcorporaties niet samen, dus moet je meerdere keren inschrijven. En nog vervelender: meerdere keren inschrijfgeld betalen.
Vogelaar zegt toe dat ze in de Huisvestingswet gaat regelen dat in gemeenten met een woonruimtverordening een gemeenschappelijk loket verplicht is. Voor de andere gemeenten wil ze het gaan promoten. Wat mij betreft een mooie eerste stap, al blijft het onlogisch dat het gemeenschappelijk loket afhangt van de bereidheid van gemeenten om een woonruimteverordening vast te stellen.

De SP had ook voorgesteld om het inschrijfgeld af te schaffen. Wij constateren dat er enorme verschillen zijn in de hoogte van het inschrijfgeld. Steeds vaker moet je trouwens ook nog jaarlijks verlengingskosten betalen. Dat vinden we verdacht veel lijken op een belasting voor het recht om op een wachtlijst te mogen staan.
De minister wil het vragen van inschrijfgeld niet verbieden. Ze denkt namelijk dat mensen zich anders te gemakkelijk inschrijven als woningzoekende, waardoor de wachtlijsten steeds langer worden. Wel is ze bereid om bij de herziening van de Huisvestingswet te bekijken of er een maximum gesteld kan worden aan de kosten die in rekening worden gebracht. Dat lijkt me het allerminste, want de trend is nu dat de kosten steeds verder oplopen.

Tenslotte is Vogelaar ook positief over het SP-voorstel om het totale aanbod aan sociale huurwoningen onder te brengen in één landelijke internetsite, waarbij de informatie over het aanbod uniformer wordt, zoals nu al het geval is voor de koopsector. Ze gaat daarover in gesprek met VNG (gemeenten), Aedes (woningcorporaties) en Woonbond.

Al met al een positieve reactie op onze voorstellen, al zullen we nog moeten afwachten of de concrete invulling in overeenstemming is met de mooie intenties. Maar het begin is er.

Meer lezen? Zie Dossier Huisvestingswet-Rotterdamwet-Woonruimteverdeling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: