Weer vragen over onderhoud koopwoningen

In juni stelde ik samen met Remi Poppe kamervragen over de onderhoudstoestand van huurwoningen die zijn verkocht aan particulieren. Aanleiding was het jaarverslag van de woningcorporatie Vestia, waarin de corporatie de noodklok luidde. Veel kopers -vaak ex-huurders- blijken onvoldoende geld te hebben voor het onderhoud, waardoor er na verloop van tijd rotte kiezen ontstaan. Vogelaar zag echter niet zoveel problemen. Cobouw had gisteren een artikel van precies dezelfde strekking als de eerdere noodkreet van Vestia. Enkele wethouders uiten in dit artikel hun zorgen over de situatie. Daarom heb ik weer kamervragen gesteld, nu samen met de partijgenoot van Vogelaar, Staf Depla.

Achterstallig onderhoud
Beleggers stellen groot onderhoud aan huurwoningen vaak uit en verkopen ze vervolgens. De kopers zitten dan met de gebakken peren.

Vragen van de leden Jansen (SP) en Depla (PvdA) aan de minister van Wonen, Wijken en Integratie over achterstallig onderhoud bij verkochte huurwoningen.

1.
Hebt u kennis genomen van het artikel ‘Verkoop huurhuizen bron van verloedering’ en kunt u zich de eerder door de leden Jansen en Poppe gestelde schriftelijke vragen over dit punt nog herinneren?

2.
Bent u door deze nieuwe berichtgeving en de noodkreten van de PvdA-wethouders Karakus, Janssen en Norder meer overtuigd van de urgentie van deze zaak en ziet u in dat niet alleen de vier grote steden met dit probleem te kampen hebben?

3.
Wat is de stand van zaken rondom de verkenning die u zou laten uitvoeren en waarover u de kamer nader zou informeren? Kunt u een indicatie geven op welke termijn de kamer over deze verkenning wordt geïnformeerd?

4.
Vindt u het toelaatbaar of zelfs maar acceptabel dat beleggers particuliere huurwoningen met achterstallig onderhoud doorverkopen aan particulieren en hiermee leefbaarheidsproblemen in buurten veroorzaken?

5
Zo ja, kunt u dit toelichten?

6.
Zo nee, bent u bereid om maatregelen te nemen om dit tegen te gaan? Wat vindt u bijvoorbeeld van de suggestie van de wethouder in Venlo die stelt dat ‘wettelijk zou moeten worden geregeld dat een belegger de onderhoudsreservering inbrengt die in pakweg dertig jaar is opgebouwd’? Bent u bereid om te onderzoeken of dit wettelijk kan worden geregeld?

7. Kunnen we nog voor de begrotingsbehandeling uw reactie op het ‘Actieplan versterking Vereniging van Eigenaren‘ tegemoet zien?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: