Minister Vogelaar heeft op de valreep voor het ministersreces haar actieplan krachtwijken naar de Kamer gestuurd. Haar belangrijkste nieuws: “In afwijking van de naam die in het Coalitieakkoord wordt gehanteerd, namelijk Van probleemwijk naar prachtwijk heet het project voortaan Van aandachtswijk naar krachtwijk.” Geld voor de pracht/krachtwijken heeft de minister nog steeds niet gevonden.
Huurders: opgepast voor Haagse zakkenrollers
Het kabinet had bij het regeerakkoord 750 miljoen euro ingeboekt als bijdrage van de woningcorporaties aan de aanpak van de 40 aandachtswijken. Bij het kennismakingsdebat met minister Vogelaar in maart jl. heb ik al gewaarschuwd voor het risico dat een deel van dit geld gebruikt zou worden voor openbare voorzieningen in deze wijken, zoals scholen, buurthuizen of wellicht zelfs werkgelegenheidsprojecten. Dat zou betekenen dat de armste huurders gaan opdraaien voor de voorzieningen die door iedereen in de wijk (ook de eigen woningbezitters en particuliere huurders) gebruikt worden. Dat vond de SP absoluut onacceptabel.
Maar de realiteit lijkt nog beroerder uit te pakken. PvdA-minister van financiën Wouter Bos lijkt het corporatiegeld gewoon in te willen zetten om een gat in zijn begroting te dichten.
Daarmee zou hij het plan voor een greep in de corporatiekas van VVD-minister Dekker uit de vorige kabinetsperiode met een factor twee overtreffen. Dekker diende destijds een wetsvoorstel Betaalbaarheidsheffing in: een ordinaire belasting van 350 miljoen per jaar die de corporaties in de algemene middelen moesten storten. Destijds mocht dit plan op grote verontwaardiging bij de PvdA rekenen, maar na de formatie is het wetsvoorstel nog steeds niet ingetrokken. Het lijkt erop dat het actieplan krachtwijken vooral een krachtige greep in de kassen van de corporaties -en daarmee in de portemonnee van de huurders- gaat worden.