PvdA op de divan

De PvdA ligt na de statenverkiezingen al weer enige weken op de divan van de politieke psychiaters, waaronder een groot aantal uit eigen gelederen. Maar de analyse van de PvdA-psychiaters is nog niet al te scherp. Gisteravond straalden Paul Depla, Adri Duivesteijn en Han Noten bij NOVA Politiek vooral doffe berusting uit in reactie op het zuigen van ex-PvdA coryfee Marcel van Dam.
En vanmorgen bakken Renè Cuperus en Frans Becker er in de Volkskrant (“SP moet koers van PvdA bepalen”) ook al niet veel van.

divan

Met het advies uit de kop is trouwens niets mis: het lijkt me vrij voor de hand liggend dat een partij zijn eigen koers bepaalt. Dat doet de SP sinds jaar en dag. De koers van de PvdA lijkt me de afgelopen jaren overigens niet zozeer door de SP bepaald, als wel door de media, de spindocters en reclamejongens rond Wouter Bos.

Volgens Cuperus en Becker heeft de SP met name de lager geschoolden, de vakbondsleden, weggezogen bij de PvdA. Dat zou te maken hebben met het links-populistische karakter van de SP. Cuperus: “Ik heb de SP altijd betrokken in mijn analyse van wat er schort aan de sociaal-democratie, namelijk het serieus nemen van gewone mensen die bang zijn voor hun toekomst.”

Die analyse schiet volgens mij schromelijk tekort. Zeker: wij luisteren goed naar iedereen, dus ook naar “gewone mensen”. Maar de aanhang van de SP bestaat helemaal niet voornamelijk uit mensen die alles willen laten zoals het is. Tijdens de verkiezingscampagne voor de Tweede Kamercampagne haalden we bij iedere debat voor scholieren en studenten bij proefstemmingen percentages vèr boven onze landelijke uitslag. Mij lijkt dat scholieren en studenten toch niet vallen in de categorie “mensen die bang zijn voor hun toekomst.” De SP-jongerenorganisatie ROOD is drie jaar na zijn oprichting de Jonge Socialisten van de PvdA al vèr gepasseerd in ledenaantal. Ik kom bij groepen die zich inzetten voor een eerlijker verdeling van de welvaart in de wereld ook veel meer SP-ers dan PvdA-ers tegen. En bestond de meerderheid van PvdA-leden die tegen de missies in Irak en Uruzgan en de Europese grondwet was uit bange mensen, of uit mensen die meer visie en politieke principes hebben dan de politieke leiding van de PvdA?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: