Verbetering afsluitbeleid komt eraan

Minister Van der Hoeven (EZ)  antwoordt vandaag op schriftelijke vragen die ik samen met Sadet Karabulut stelde, dat energiebedrijven klanten met betalingsproblemen, die bereid zijn om een schuldenregeling te treffen, niet mogen afsluiten. Klanten die inmiddels afgesloten zijn zouden weer aangesloten moeten worden.

InHetDonker

Werken bij kaarslicht: maar nu even niet!

Alleen al in Amsterdam gaat het om 1.300 huishoudens die zijn afgesloten vóór de nieuwe wettelijke regels met betrekking tot het afsluitbeleid van kracht zijn geworden. Energiebedrijven volgen tot nu toe de lijn dat deze klanten pas weer worden aangesloten als de volledige schuld afbetaald is.

Van der Hoeven stelt nu in haar antwoord letterlijk: ‘Ik ben van mening dat als iemand in overeenstemming met het energiebedrijf een oplossing heeft gevonden voor zijn betalingsachterstand, hij weer moet worden aangesloten. Het maakt daarbij niet uit of die oplossing is gevonden in een betalingsregeling met het energiebedrijf of een ander soort regeling zoals een minnelijke schuldregeling via de schuldhulpverlening of via de wettelijke schuldsanering natuurlijke personen.’ Tenslotte geeft de minister aan dat ze een dezer dagen de ministeriële regeling met betrekking tot het afsluitbeleid zal aanscherpen, zodat alle energiebedrijven zich aan deze beleidslijn gaan houden

Wij zijn tevreden met de snelle actie van Van der Hoeven. Energie is een basisbehoefte, dan moet je zeer terughoudend omgaan met afsluiten. De nieuwe regels zijn een stap in de goede richting. Wat ons betreft worden de afsluitregels nog verder verbeterd. Ze moeten het hele jaar gaan gelden, in plaats van alleen tijdens de winterperiode. En ook de waterleverantie moet onder dezelfde regels gaan vallen. Maar verder: niets dan lof!

Meer over dit onderwerp: dossier afsluiting gas, elektriciteit, water

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: