Verenigingen van Eigenaren moeten reserveren voor onderhoud

Ik krijg veel mailtjes van eigenaar-bewoners van appartementen. Zij zijn wettelijk verplicht om zich aan te sluiten bij de Vereniging van Eigenaren (VvE) van hun complex.

sloopcomplex

goed onderhoud kan dit moment uitstellen

VvE-Belang hun eigen belangenorganisatie, is met de Nationale Hypotheek Garantie aan het praten over de mogelijkheid dat VvE’s, geld gaan lenen om groot onderhoud te bekostigen. Individuele bewoners zijn nu bang dat ze straks worden opgezadeld met verplichtingen waar ze geen behoefte aan hebben.

Die angst is begrijpelijk maar niet terecht. Als je een appartement (flat, portiekwoning) koopt moet je je realiseren dat je hiermee ook gemeenschappelijke verplichtingen aangaat. Het dak of een gemeenschappelijke CV-installatie zijn immers voorzieningen waar alle eigenaren gezamelijk van profiteren. Dat betekent voor de wetgever dat deze eigenaren ook gezamelijk verantwoordelijk zijn voor het onderhoud.

Omdat de meeste verenigingen van eigenaren klein zijn, komt daar in de praktijk niet altijd veel van terecht. Er wordt niet gereserveerd voor onderhoud en dan is Leiden in last als er opeens hoge kosten gemaakt moeten worden. De SP is daarom voorstander van de wettelijke verplichting voor de vorming van een onderhoudsfonds die sinds kort is ingevoerd.

Zolang dat fonds nog niet “op sterkte” is kan het in sommige gevallen heel handig zijn als een VvE -met gebruik van de NHG garantie- goedkoop geld kan lenen voor noodzakelijk onderhoud. Dat is ook in het belang van de afzonderlijke eigenaren: het achterwege laten van noodzakelijk onderhoud kan tot schade, dus veel grotere gevolgkosten leiden en daarmee de waarde van hun woning aantasten.

Natuurlijk moeten VvE’s verstandig met het onderhoudsfonds omgaan. De Vereniging Eigen Huis en VvE-Belang verzorgen opleidingsprogramma’s voor bestuursleden van VvE’s. Ook is het in veel gevallen verstandiger dat VvE’s hun krachten bundelen, zodat er een professioneler beheer mogelijk wordt.

GevelVeilinghaven

sommige gevels zijn knap prijzig in onderhoud 

Maar hoe dan ook moet je als je een appartement wil kopen er rekening mee houden dat je jaarlijks 0,5% tot 1% van de aanschafwaarde kwijt bent aan het onderhoud van de gemeenschappelijke gebouwdelen en installaties. Wie dat niet doet steekt zijn kop in het zand.

De Vereniging Eigen Huis heeft (voor leden) een checklist gemaakt waarmee zij via 21 vragen antwoord kunnen krijgen op de vraag of de VvE zijn zaakjes in orde heeft. Zo nee: dan raadt de VEH af om een appartement in zo’n complex te kopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: