dossier wijkenheffing/vogelaarheffing (AFGESLOTEN)

In het regeerakkoord CDA-PvdA-CU (2007) werd de wijkaanpak tot speerpunt benoemd. Alleen was vergeten het bijbehorende geld te regelen. Foutje.

vogelaar_hoedje
De geestelijke moeder van de Vogelaarheffing

Dus bedacht Wouter Bos de vennootschapsbelasting voor corporaties om €500 miljoen per jaar bij de woningcorporaties op te halen. Dat geld gaat niet naar woningbouw, maar naar wijkagenten, taalcursussen en brede scholen. Wijkminister Ella Vogelaar werd op pad gestuurd om daarbovenop nog eens een deal met de corporaties te maken over de investeringen van de corporaties zèlf in de wijken. Natuurlijk was daar de spoeling een stuk dunner geworden door de greep in de kas van Bos. Het na maandenlange onderhandelingen bereikte eindbod van de corporaties vond Vogelaar onder de maat (de SP vond het een redelijk voorstel), dus kwam de minister met een wijkenheffing (in de volksmond: Vogelaarheffing): de corporaties buiten de 40 speerpuntwijken moeten per jaar €75 miljoen bijdragen aan de projecten van de corporaties met bezit in de 40 wijken.

Dat klinkt solidair, maar is het in de praktijk voor geen meter. De bijdrage houdt namelijk geen rekening met de draagkracht en de eigen opgave van de woningcorporaties. Zo moeten nu arme corporaties buiten de 40 wijken betalen aan rijke corporaties in de 40 wijken. Foutje. Grappig is dat de SP al gewezen heeft op het belang van het draagkrachtbeginsel nog vóór de minister haar plan voor de wijkenheffing had uitgewerkt. Ook hebben we al bij het kennismakingsdebat met minister Vogelaar in maart 2007 gewezen op de inconsistentie van het richten van alle geldstromen op slechts 40 wijken. Wat ons betreft zouden alle woningcorporaties met geringe draagkracht en een bijzondere opgave in aanmerking moeten komen voor een bijdrage uit het wijkenfonds. Uiteindelijk heeft deze kritiek geleid tot het openstellen van een knelpuntenpot van €60 miljoen voor de niet-Vogelaar-wijken. Een succesje, maar het blijft een druppel op de gloeiende plaat.

CHRONOLOGISCH OVERZICHT ARTIKELEN

29 november 2010
Jansen vs De Boer: wijkaanpak

23 mei 2010
Uitvoeringskosten vennootschapsbelasting en wijkenheffing woningcorporaties: 1000 man/vrouw extra!

1 oktober 2009
Eindhovense corporaties staken medewerking wijkaanpak

8 oktober 2009
Van der Laan past Vogelaarheffing nog niet aan

28 juli 2009
corporaties investeren in cultuur, musea en landmarks

24 februari 2009
Bosbelasting zorgt voor kortwieken corporatieinvesteringen

6 december 2008
ondermaats presteren

9 oktober 2008
Rekenkamer kritisch over wijkenbeleid Vogelaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: