Jansen vs De Boer: geluidsoverlast

column voor nvm.nl dd 14 juni 2011

Beste Betty, Een prettige woonomgeving is minstens zo belangrijk voor je welzijn als een comfortabele woning. Dat zie je ook aan de prijsvorming op de woningmarkt: de ligging bepaalt een groot deel van de waarde.

Daarom begrijp ik niet dat de VVD met droge ogen meewerkt aan het ondermijnen van het woongenot van de eigen woningbezitter – van de huurder trouwens ook – en het aantasten van de waarde van diens bezit.

Al jarenlang staat geluidoverlast in de top-3 van de aantasters van het woongenot. De belangrijkste oorzaak van geluidoverlast is verkeerslawaai. Dit kabinet heeft in het regeerakkoord besloten om méér geld uit te trekken voor extra wegen en juist minder geld voor flankerend beleid: het beschermen van omwonenden tegen de herrie van die wegen.

Nu gun ik jullie natuurlijk best het geloofsartikel ‘gij zult heel Nederland asfalteren’, maar mij lijkt dat ook VVD’ers niet alleen in een auto rijden, maar ook regelmatig in de buurt van een autoweg wonen. Mogen jouw partijgenoten (en hun SP-buren) a.u.b. ook een beetje van hun nachtrust genieten?

Tot overmaat van ramp probeert staatssecretaris Joop Atsma (weliswaar een CDA-er, maar wel jullie kabinet) een wetsvoorstel ‘modernisering geluidbeleid’ door de Kamer te loodsen, waarin gesjoemeld wordt met plafondwaarden en karrevrachten met ontheffingsmogelijkheden gecreëerd worden voor wegbeheerders die de aanleg van geluidwerende voorzieningen te duur vinden.

Als SP’er kom ik ook op voor alle VVD-stemmers die door deze rammelende wet gedupeerd zullen worden. Zo liberaal ben ik dan ook wel weer. Maar een beetje steun van hún eigen vertegenwoordigers in het parlement zou mij zeer welkom zijn. Zit dat erin?

Groeten, Paulus

Beste Paulus, de staatssecretaris is gekomen met een wetsvoorstel dat eindelijk een grens stelt aan het geluid van infrastructuur. Zowel spoorweg als snelwegen. De beheerder van de weg ( rijkswaterstaat) is verantwoordelijk om het geluid van zijn weg binnen de grens te houden.

Dreigt het geluid te luid te worden, dan moet hij maatregelen nemen om het weer naar beneden te krijgen. Het is voor het eerst dat iedereen in Nederland op gelijke wijze beschermd wordt tegen geluidsoverlast. De andere grote winst van het wetsvoorstel is dat de procedures om de geluidsaanpassingen te doen sneller gaan. Met andere woorden, niet alleen de rechtszekerheid is toegenomen, ook de snelheid waarmee het gehandhaafd wordt. Al met al grote winst voor iedereen in de buurt van wegen en spoorwegen, of het nu VVD’ers of SP’ers zijn!

We moeten daarbij niet vergeten dat een weg is om over te rijden. Goede infrastructuur houdt de Nederlandse economie weerbaar. Het eerste dubbeltje moet wel verdiend worden, anders hebben we ook niets om uit te geven. Dit kabinet zorgt niet alleen daarvoor, maar ook dat het geluid niet uit de klauwen loopt en mensen echt beschermt.

Groeten, Betty 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: